2 Nisan 2010 Cuma

"Namus Belasına Döktüğünüz KAN Bizim"

Adana'da bıçaklanarak öldürülen Tuğçe Anlaş'ın (20) katil zanlılarının yargılandığı duruşma sonrasında Kadın Platformu üyeleri, "Kadınlar erkeklerin aşkını, sevgisini reddettiği için katlediliyor. Devletin aldığı cılız önlemler kadınları koruyamıyor" dedi; iki ayda 46 kadın ve iki travestinin öldürüldüğünü, altı kadının intihar ettiğini, sayısız kadının da şiddete ve cinsel tacize maruz kaldığını belirtti.

Sanıklar birbirlerini suçladı

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan M.E. ve Atilla P., birbirlerini suçladılar. Anlaş'ın duruşmada tanık olarak dinlenen dayısı Serdal Susuzer ise M.E.'nin yeğenini daha önce tehdit ettiğini söyledi. Mahkeme, M.E.'nin kemik yaşının ölçülmesine ve diğer tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

"Namus belasına döktüğünüz kan bizim"

Duruşmadan sonra Adana Kadın Platformu üyeleri İnönü Parkı'nda bir basın açıklaması düzenleyerek Şubat ve Mart aylarında kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. "At sizin, silah sizin, şeref sizin, namus belasına döktüğünüz kan bizim" pankartı ve "Öldüren sevginizi istemiyoruz", "Namusumu kaybettim bulmayacağız" yazılı dövizler açan kadınlar, "Ölmek öldürmek istemiyoruz", "Kimsenin namusu olmayacağız", "Erkeklerin sevgisi her gün 3 kadını öldürüyor" sloganları attılar.

Kadınlar ayrıca "Kadın katliamlarına son" yazılı bir de tabut taşıdılar.

Platform üyesi avukat Sevil Arıcı, Türkiye'de her gün üç kadının, babası, eşi, sevgilisi, kardeşi ya da kendisinde bu hakkı gören herhangi bir erkek tarafından öldürüldüğünü belirtti. Arıcı, devlet görevlilerinin, bu cinayetleri önlemek için adım atmadığını, hatta teşvik eden adımlar attığını söyledi.

Kadına yönelik şiddet olaylarının günden güne arttığına işaret edene Arıcı, Adana'da öldürülen Demet Eygi, Tuğçe Anlaş, Derya Boğa'nın davaları ile Mersin'de öldürülen Gülbinşah Yerci'nin dosyasını takip ettiklerini hatırlattı.

Niğde Ulukışla'da 9 Mart 2010'da cinsel şiddet gören G.Ö.'nün davasını izleyeceklerini de vurgulayan Arıcı, davalara sahip çıkarak, hem mağdurların yakınlarına destek olmayı hem de suçluların hak ettikleri cezalara çarptırılmalarını hedeflediklerini dile getirdi. Tuğçe Anlaş, 30 Kasım 2009'da Seyhan Barajı ÇEAŞ Hidroelektrik Santrali Yüreğir kıyısındaki kayalıklarda 28 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü. (BB)


Kaynak: Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder