5 Nisan 2010 Pazartesi

"Eşinin Burnunu Kesti"

05/04/2010

KARS'ta 6 çocuk annesi 40 yaşındaki Yosma Altunbey’in burnu, eşi ve kayınbiraderi tarafından kesildi. Burnu kesilen Altunbey babasının evine sığınırken, şiddet uygulayanlardan şikayetçi oldu.

Kent merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunan 130 haneli ve 700 nüfuslu Çığırgan Köyü'nde oturan ve birbirleriyle akraba olan Yosma Altunbey ve eşi 43 yaşındaki Mirsevdi Altunbey arasında dün öğle saatlerinde tartışma çıktı. Tartışmaya Mirsevdi Altunbey'in ağabeyi 45 yaşındaki Recep Altunbey de katıldı. İddiaya göre, Yosma Altunbey, tekme- tokat dövüldü. İki kardeş Yosma Altunbey'in burnunu bıçakla kesti. Kanlar içinde evinden çıkan Altunbey, aynı köydeki babası 65 yaşındaki Mihrali Şut'un evine, daha sonra Kümbetli Köyü'ndeki Jandarma Karakolu'na gitti. Eşi ve kayın biraderinden şikayetçi olan Yosma Altunbey, jandarmalar tarafından Kars Devlet Hastanesi'ne getirildi. Acil Servis'te tomografisi çekilen ve tedavisi yapılan Yosma Altunbey, burnunun kesildiğini, yüzü ve kolunda bıçak izleri bulunduğunu, gözünün morardığını söyledi.

Hastanede tedavi altına alınan Yosma Altunbey, yolda gelirken Jandarma Uzman Çavuş K.T.'nin araçta kendisine yumruk attığını ve şikayetçi olmaması konusunda tehdit ettiğini de iddia etti. Acil Servis koridorlarında da jandarmanın tepki gösterdiği kadın, “Eşim ve kayınbiraderim tarafından şiddet gördüğüm yetmiyormuş gibi jandarmadan da dayak yedim. Jandarma beni yumrukladı ve tehdit etti. Şikayetçi olmamı istemiyorlar. Ben de eşim, kayın biraderim ve jandarmadan şikayetçi oldum. Köyde can güvenliğim yok” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet


------------ Konu Meclis'e taşındı: ---------------

Kurtulan: Köylerde Kadını Şiddetten Kim Koruyacak?

BDP'li Kurtulan, köylerde şiddet gören kadınların başvurabileceği hiçbir kurum bulunmadığını, ölüm ve ağır yaralanma olaylarına müdahale eden kolluk kuvvetlerinin de kadını korumak yerine ailesinin yönüne dönmeye zorladığını belirtti. Kurtulan, Kars'ta eşi ve kayınpederi tarafından burnu kesilen Altunbey'in yaşadıklarını Meclis'e taşıdı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van milletvekili Fatma Kurtulan, Kars'ta eşi ve kayınpederi tarafından dövüldükten sonra burnu kesilen Yosma Altunbey'in yaşadıklarını Meclis'e sordu. Altunbay, bir askeri yetkilinin eşinden ve kayınpederinden şikayetçi olmaması için baskı yaptığını söylemişti. Kurtulan, köylerde şiddet gören kadınların başvurabileceği bir kurum bulunmadığını, ölüm ve ağır yaralanma olaylarına müdahale eden kolluk kuvvetlerinin de kadınları korumak yerine şikâyetinden vazgeçirmeye çalıştığını vurguladı:

"Konuyla ilgili verdiğimiz bütün soru önergelerinin cevaplarında ilgili birimlerin kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü; bu konudaki şikayetlerin titizlikle takip edildiğini dile getiriyorsunuz. Ancak bu olayda bir askeri yetkili, güçlükle canını kurtarmış bir kadını şiddetten korumak yerine darp etmiştir."


Devamı:
Kaynak: Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder