29 Mart 2010 Pazartesi

"Hamile olduğu için işten atıldı"



Mersin Üniversitesi (ME.Ü) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nin temizlik işini yapan taşeron firmada çalışan 7 aylık hamile 32 yaşındaki Fatma Baytar, hamile olduğu için işten çıkarıldığını iddia etti. Baytar'ın işine son verilmesi hastane bahçesinde protesto edildi.

İddiaya göre evli 2 çocuk annesi Fatma Baytar, 10 ay önce ME.Ü Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi’nin işlerini yapan taşeron Ünisaş şirketine işçi olarak girdi. Hastanenin temizliğinde çalışan Baytar, hamile kaldı. Baytar’ın hamileliğini fark eden şirket yetkilileri, iddiaya göre baskı yaparak işten ayrılmasını istedi. Baskılara direnen Baytar’ın 26 Mart’ta işine son verildi. Çıkış belgesini alan Baytar, durumu üyesi olduğu Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şubesi ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi’ne bildirdi.

HASTANE ÖNÜNDE EYLEM
Dev Sağlık İş Şube Başkanı Mustafa Hotlar ile SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt ve yaklaşık 100 kişi, Baytar’a destek olmak üzere hastaneye gelip eylem yaptı. Mustafa Hotlar, taşeron şirket yetkililerini kınadıklarını belirterek şunları söyledi:
“Sendikamız üyesi Fatma Baytar, hamile olduğu gerekçesiyle 26 Mart’ta işten çıkarıldı. İnsanlık tarihi boyunca, ailenin en mutlu anı olarak kabul edilen yeni hayat yaratma süreci olarak hamilelik, üyemiz Fatma Baytar ve ailesi için işsizlik ve daha fazla yoksulluğun sebebi oldu. Fatma Baytar hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren şirket yetkilileri tarafından işten çıkması yönünde baskı gördü ve doğum izninin yaklaşmasıyla beraber işten çıkartıldı.”

‘ANALIK HAKKINA MÜDAHALE’
SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt da, “Daha çok kazanmak için insanların analık hakkına bile müdahale ediyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Konuyu yargıya taşıyacağız” diye konuştu. Eylem sırasında gözyaşı döken Fatma Baytar ise 10 aydır firmada çalıştığını kaydederek, çıkış belgesini işe girerken boş olarak imzaladığını, bu belgenin işleme konulduğunu öne sürdü.
Hastane yönetimi ile taşeron firma yetkilileri ise henüz bir açıklama yapmadı. Mustafa ERCAN- Mustafa İNSAN/MERSİN, (DHA)


Kaynak: Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder