8 Haziran 2010 Salı

Serdar Turgut'un Rojin'e Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Hapsi İstendi


Kürt şarkıcı Rojin'i "dağa kaldırmaktan ve seks kölesi yapmaktan" bahsettiği köşe yazısı nedeniyle yargılandığı davada, Akşam gazetesi yazarı Turgut'un "basın yoluyla hakaret"ten 2 yıl 4 ay hapsi istendi. Savcı, "cinsel taciz"den beraat istedi.
---
Akşam gazetesinde yayımlanan köşe yazısında şarkıcı Rojin'e (Rujin Ölker) hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında 7 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Serdar Turgut'un 2 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın dünkü duruşmasına sanık Serdar Turgut katılmadı, Rojin hazır bulundu. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Turgut'un, 24 Ekim 2009 tarihli Akşam gazetesinde yayımlanan "PKK teröristi olmadığıma pişmanım" başlıklı yazısında Rojin'in şeref ve haysiyetine yönelik hakaretamiz ifadeler kullandığını belirtti.

Turgut'un ''basın yoluyla alenen hakaret'' suçundan 3 ay ile 2 yıl 4 ay arasında hapis cezasına çarptırılmasını talep eden Cumhuriyet Savcısı, ''cinsel taciz'' suçunun yasal unsurları oluşmadığından Turgut'un bu suçtan beraatına karar verilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı, Turgut hakkındaki hükmün açıklanmasının CMK'nın 231. maddesi uyarınca geri bırakılmasına karar verilmesini de talep etti. Rojin'in avukatı Müçteba Kılıç Turgut'un cezalandırılmasına karar verilmesini isterken Rojin de ''seks kölesi olarak ve örgüt üyesiymiş gibi'' gösterilmekten dolayı sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti. Duruşma sanık avukatının yazılı savunma hazırlaması için ertelendi.

"Rojin ismini masal kahramanı olarak değerlendirdim" demişti

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Turgut'un yazısı ile ile "Rojin'in onur, şeref ve saygınlığına saldırdığı, cinsel amaçlı olarak taciz ettiği" belirtilerek, "basın yoluyla hakaret" ve "cinsel taciz" suçlarından 7 ay ile 4 yıl 8 ay arasında hapis veya adli para cezasına çarptırılması istenmişti.

Yazısında Türkiye'ye gelen Barış Gruplarının karşılanmasıyla dalga geçen, Rojin'i "dağa kaldırıp seks kölesi yapmak istediğini" yazan Turgut ise iddianamede yer alan ifadesinde "yazıda Rojin'i kast etmediğini, Rojin ismini bir masal kahramanı ve yazıya uygun şiirsel bir isim olarak değerlendirdiğini" söylemişti.

Davanın ilk duruşmasında ise Turgut, "Yazıya başladım, sonrasında insan zaten o akış içinde kendi olmaktan çıkıyor. Genç yaşlarda dağa çıkan bir çeteci gibi düşünüp, o kurgu ile hayal ediyorsunuz" demişti. Gazeteciliğe başladıktan kısa bir süre sonra "kara mizah üslubunu" benimsediğini anlatan Turgut, yazılarında rahatsız edici ve çarpıcı yaklaşımlar kaleme aldığını savunmuştu.

Sanatçı Rojin, yazının ardından yaptığı açıklamada Turgut'a "Bu fütursuzluğun nedeni Kürt ve kadın olmam mı?" diye sormuş, ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Turgut, Bakırköy 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Rojin'in aleyhine açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasında da yargılanıyor. (BB/TK)

Haber: BİANET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder